Elromlott a klímád? - Hibajelenségek és azok okai

Nincs annál rosszabb, amikor a legnagyobb melegben elromlik a klímád.

Ebben a cikkben a split klímákkal foglalkozunk, vagyis azokkal az osztott rendszerekkel, amik egy kültéri és egy vagy több beltéri egységből állnak.

dayk12.PNG

shutterstock_1303651792.jpg

Kültéri és beltéri egység

Mielőtt belevágnánk a hibák feltárásába, jó tudni, hogy a problémák nagyobb részét nem fogod tudni elhárítani, ahhoz szerelőt kell hívni.

Van azonban néhány olyan eset, amikor te is tehetsz a bajok ellen, és újra működésbe tudod hozni a szerkezetet, vagy elkerülheted a meghibásodását.

Telepítési problémák

A split klímákat csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált vállalkozás vagy cég telepítheti, magyarán ezt mindenképp szakemberre kell bíznunk, aki már a vásárlás alkalmával igazolja nekünk a minősítését. Feltételezhetjük, hogy ilyen esetben minden klappolni fog, a beüzemelt légkondit csak be kell kapcsolnunk, néha kihívni a szerelőt egy tisztításra, aztán élünk, mint Marci hevesen a hűvös lakásunkban. Az ördög azonban nem alszik, és bizony könnyen előfordulhat, hogy a “szakember” elront dolgokat.

A leggyakrabban előforduló szerelési hibák a kondenzvíz csövek elégtelen lejtése, illletve az, ha a kültéri vagy a beltéri egység „nem kap elegendő levegőt” (azaz a közvetlen környezetébe helyeznek valamit, ami miatt nem tud kiáramolni belőle a levegő). A kondenzvíz csövek elégtelen lejtésénél a hibajelenség a beltéri egységből csöpögő víz lesz, az „elbarikádozott” egységeknél pedig a nem megfelelő teljesítményű hűtés.

A beltéri egységben a rendes működés velejárója a kondenzvíz kicsapódása, amit csövön kell elvezetni. Abban az esetben, ha a lejtés nem megfelelő vagy a csőben nagyobb hullámok vannak a víz nem folyik el, hanem a beltéri egységből csöpög majd ki. Ennek a hibának a megoldása, főleg, ha a kondenzvíz csövet bevésettük a falba, elég sok problémával és újbóli bontással járhat. Ezt mindenképp bízzuk szakemberre.

Ha a légkondicionáló teljesítményével vagyunk elégedetlenek, akkor megnézhetjük, hogy a kül- és beltéri egység kap-e rendesen levegőt.

Beltérben gondot okozhatnak a túl közel lévő bútorok, kültérben pedig akár az is, ha az egység közvetlen közelében lévő fa kilombosodik, és rálóg a kültérire. Ilyen esetekben szerelő nélkül is megpróbálhatjuk a problémát orvosolni.

 

Csöpög a klíma, mit tegyek?

Talán a leggyakrabban előforduló hiba a beltéri egység csöpögése. Egy hibát már feltártunk az előző bekezdésben, de a csöpögésnek lehetnek egészen más okai is. Az egyértelmű, hogy a kicsapódó vízzel lesz dolgunk, mert a beltéri egységekben a működéshez nincs szükség külső forrásból bevitt vízre.

A leggyakoribb ok a kondenzvízcső eltömődése, amit több dolog is okozhat. Jó esetben nem a telepítéskor keletkezett hiba a gond forrása, hanem egy szimpla dugulás. A lecsapódó víz a berendezésben port is visz magával, így könnyen előfordulhat, hogy például egy kanyarban lerakódik az üledék, és eldugul a cső. Ennek javítását ne vállaljuk magunkra! A kondenzvíz cső tisztítása normális esetben a félévenkénti (évenkénti) klímatisztításba kell, hogy tartozzon.

Bízzuk szakemberre az eltömődött cső szakszerű átmosását.

Egy dolgot azért mi is ellenőrizhetünk, mégpedig azt, hogy a dugulás nem a cső másik végén alakult-e ki. Ha kertbe, utcára vezetjük a kondenzvizet, kerülhetnek a csőbe például rovarok, beköltözhetnek a hangyák, ezt pedig rossz esetben csak akkor vesszük észre, amikor a hűtési szezon elején bekapcsoljuk a klímát.

A csöpögésnek a cső eltömődésen kívül lehet egy komolyabb oka is, ez pedig a gáz, a hűtőközeg szivárgása. Minden hűtőberendezés esetén pontosan meg van határozva hány gramm gázzal kell feltölteni. A megfelelő működéshez pontosan be kell tartani az előírásokat, mert ha a rendszerben keringő gáz mennyisége túl sok vagy túl kevés, akkor cseppfolyós hűtőközeg párolgása nem a párologtatóban, hanem előtte vagy utána történik. Ez magyarán annyit jelent, hogy hűteni nem fog a beltérink, de annál több jeget termel nekünk. Ez egy jégkocka gépnél előnyös, de a klímánál nem annyira, mert a felhízott jég olvadni kezd, a klímánk pedig folyni, orrán száján. A dolognak vannak egyéb káros következményei is, de ebbe most nem mennék bele, a lényeg, hogy a csöpögés okozta kellemetlenség a kisebbik baj, ha nem foglalkozunk a dologgal, akkor tönkre mehet az egész berendezés.

Ha csöpög a légkondi, annyit megtehetünk, hogy az előlapot lenyitva, levéve benézünk a dobozba. Ha ott jeget látunk, haladéktalanul kapcsoljuk ki a berendezést és hívjunk szerelőt.

 

Büdös levegőt fúj a beltéri, mi a megoldás?

A használati utasításokban gyakran előfordul, hogy a rossz szag eredőjeként a rossz szagú lakást említik, aminek bűzét a lehűtött levegő valahogy tényleg képes megsokszorozni. Legyünk optimisták és zárjuk ki ezt az eshetőséget. Mondjuk inkább azt, hogy a rossz szagok leggyakoribb oka az elhanyagolt beltéri egység.

Ismét vissza kell kanyarodnunk a tisztítás fontosságához, mert a nem megfelelő időközönként kipucolt beltéri egységben megtelepedhetnek gombák, amik nem csak rossz szagot okoznak, hanem az egészségünket is veszélyeztetik.

A lényeg tehát, ha szeretnénk megelőzni, hogy a klímánk büdösítse be a lakást, akkor legalább évente egyszer, a szezon kezdete előtt tisztíttassuk ki, cseréltessünk szűrőket, és ahogy feljebb írtam, ha a szerelőnek magától nem jut eszébe, akkor mosassuk át a kondenzvíz elvezető csöveket.

 

Egyéb általános hibák

Vannak olyan hibák, amiknek a megoldását szinte felesleges is leírni. Ha nem tudod bekapcsolni a klímát, ellenőrizd van-e áram, világít-e a kijelző, ha van, nem fogyott-e ki az elem a távirányítóban. Ezek olyan problémák, amiket mi is meg tudunk oldani, például felkapcsolunk egy kismegszakítót vagy kicseréljük az elemeket. Ha ezek nem segítenek, akkor hívhatjuk a szerelőt.

Vannak olyan hibák, amiket furcsa zajok kísérnek. Ilyen lehet például, ha a kültéri egység folyamatosan ki- és bekapcsol, a kül- vagy beltéri egységből furcsa zajok jönnek. Ezek a hibák egyértelműen szerelőért kiáltanak, hiszen egy elromlott relét, egy csapágyas ventilátort vagy kompresszort nem tudunk kicserélni.

Érdemes megemlíteni a telepítés előtti felmérés fontosságát is, amikor a szakember kitalálja, hova érdemes a klímát telepíteni, ugyanis a klíma hatékony működését ez nagyban befolyásolja. Célszerű a kültéri egységet árnyékosabb helyre tenni, hogy lehetőleg ne érje direkt napfény. A beltéri egységnek szintén nem tesz jót a közvetlen napfény – nemcsak azért, mert így könnyebben elszíneződik, hanem hatékonyság szempontjából is érdemes eszerint gondolkodni.

Nagyon remélem, hogy nem csalódott senki a cikk elolvasása után, nem vártatok egy olyan kisokost, amivel minden hibát orvosolni tudtok majd, megspórolva a szerelő költségét. Sajnos a légkondi nem az a műfaj, ami otthon egy svájcibicskával gyógyítható, a hibák nagyobb részéhez bizony elkél az értő segítség, így azt javasoljuk, hogy a fent leírt néhány eset kivételével tárcsázzuk a kedvenc szerelőnk számát, és törődjünk bele, hogy valószínűleg nem lesz fél órán belül nálunk, mert Murphey törvényei utat törnek maguknak, és a klímák bizony nyáron romlanak el.

A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr614881206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikocami 2019.07.22. 11:03:45

Dobd ki és vidd el az elektronikai hulladékgyűjtőbe.

Egy Hun Hunniából 2019.07.22. 11:48:16

Murphey?
(Az hogy fizetett hirdetést olvashattunk, kimaradt.)

Secnir 2019.07.22. 12:52:20

@Egy Hun Hunniából:
"A poszt megjelenését a Daikin támogatta."

ennyi elég?

igazi hős 2019.07.22. 13:02:44

@Egy Hun Hunniából: Nem maradt ki, ott van a végén. Csak végig kell olvasni a posztot.

@poszt: "Célszerű a kültéri egységet árnyékosabb helyre tenni, hogy lehetőleg ne érje direkt napfény." Fehér a kültéri, a napos és az árnyékos helyek között 1-2 C a különbség, de van, amikor annyi sincs. (Két egyforma kültérim van a ház napos és árnyékos oldalán, látom a mért adataikat.) Minden bizonnyal mérhető lesz az eltérés a fogyasztásban, de nem annyi, hogy megérje több méternyi szerelést (méterenként 10 ezrevel). A csövek szigetelését pedig 10 év után akkor is cserélni kell, ha árnyékban volt, mert nem csak az UV árt neki, hanem a hideg, a meleg és a rovarok.

Kabarészínész 2019.07.23. 09:43:52

Ha eldugul, csepeg, annyi próbát megér, hogy kívülről belefújsz pár nagyot a csőbe, hátha kiugrik a dugó, feloldódik.