Hány fokban és hogyan érdemes aludni?

A nyári kánikula több szempontból is megterhelő, különösen, ha valaki egy nagyobb városban, vagy egyenesen a fővárosban éli az életét. A forró levegő napközben nyitott ablak mellett zajjal jár és gyakran - különösen a forgalmasabb órákban - egészségtelen, szálló porral szennyezett. Éjszaka jön a lehűlés, ami enyhülést hoz - ez az alvás ideje, de még nem jelent automatikusan minőségi alvást.

Egyértelmű és világos tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a kevés alvás növeli a betegségeknek való kitettségünket, illetve a pszichológiai és kognitív funkciók sérüléséhez is vezethet. Az alváshiány, illetve a nem megfelelő minőségű alvás egyik leggyakoribb oka pedig a hálószoba hőmérsékletében keresendő. A tudomány, illetve a nyomában járó közmegegyezés szerint a hálószoba ideális hőmérséklete 16-22°C között mozog. A kutatók ezért is arra figyelmeztetnek, hogy fel kell készülnünk az ún. “trópusi éjszakákra” - amikor egész éjjel nem süllyed 20°C alá a hőmérséklet.

shutterstock_710814895.jpg

De most akkor 16°C vagy 22°C?

A fentiekből is látszik, hogy mindenki számára ideális, tizedfok pontosságú univerzális hőérték nem létezik. Inkább csak tartományokat tudunk belőni, amelyen belül már egyénfüggő az alváshoz ajánlott hőmérséklet. Az amerikai NSF alváskutató alapítvány szerint például 18,3°C a tökéletes érték, de az Index vonatkozó cikke szerint inkább 15°C és 19,4°C között található az ideális érték.

Szerencsére bármilyen “vérmérsékletűek” is legyünk, erre a problémára a klimatizált otthonok megoldást nyújthatnak, különösen a megfelelő készülékkel felszerelve. A Daikin csúcstechnológiájú modellje, az Ururu Sarara a már-már hagyományosnak mondható hűtő-fűtő és légtisztító funkción felül párásításra, illetve párátlanításra is alkalmas, sőt ezzel a készülékkel akár a szellőztetés is megoldott, hiszen friss levegő bevezetésre is használhatjuk.

kep_k_1.PNG

Hűvös levegő a gyerekszobában, akár egész nap

Az ideális hőmérséklet önmagában még nem elég. Van néhány további tényező, ami a pihentető alvást döntően befolyásolja. Az egyik ilyen a fényviszonyokra vonatkozik: a legjobb vaksötétben aludni, mert a mesterséges fények megbolygathatják a természetes cirkadián ritmusunkat. Szintén fontos még, hogy elalvás előtt ne nézzük képernyőt, vagy ha igen, akkor is csak bekapcsolt kékfény-szűrő mellett. Nem szerencsés továbbá közvetlenül elalvás előtt nagyon bevacsorázni, különben a szervezet nem tud rendeltetésszerűen reagálni a hálószoba hűvösebb hőmérsékletére.

Ezen kívül még az alvásmennyiség is egy sarkalatos pont: fontos, hogy meglegyen a 7,5 óra nettó alvásidő (gyerekeknél ez természetesen életkortól függően lényegesen több).

Ha a fenti ajánlásokat betartjuk, akkor nagyjából biztosítottak a zavartalan és pihentető alvás külső feltételei, persze az olyan alapvető dolgokról külön nem ejtettünk szót, mint a csendes környezet, vagy a rendszeresség (nagyjából minden nap hasonló időben feküdjünk le), vagy éppen a nyugodt lelkiállapot. A megfelelő hőmérséklet ugyanis szükséges, de nem elégséges feltétele a jó alvásnak.

 A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr8914898182