A klímavásárlás alapszabályai - ezekre a dolgokra kell odafigyelned

A klímavásárlás jóval bonyolultabb annál, minthogy bemész az első boltba, rámutatsz egy készülékre, és hazaviszed.

Napjainkban a környezetvédelmi szempontok miatt jóval bonyolultabb lett a klímák beszerzése és beszerelése, legalábbis a split klímák esetén (nemzetközi egyezmények írják elő, hogy csak szakember szerelheti be a szerkezetet, hogy minél kevesebb káros gáz szivárogjon ki belőlük, és persze, hogy minél tovább jól működjenek). Az ablakklímák és a mobilklímák viszont egy egész más kategóriát képviselnek, mivel ezek komplett berendezések, beüzemelésükhöz és használatukhoz nem kell szakembert keresnünk. Sajnos amennyivel egyszerűbbek, annyival rosszabb a hatásfokuk is, különösen igaz ez a mobilklímákra.

Ha azonban split klímát szeretnénk vásárolni, mindenképpen szükség lesz arra, hogy már a vásárlás előtt keressünk egy szakképzett, engedéllyel rendelkező szerelőt, mert a boltban csak az ő szignózott igazolásával vehetjük meg a készüléket. Ennek, az elsőre kicsit szigorúnak tűnő szabályzásnak, a légkondikban használt gáz az oka. A jelenleg használt, az ózonrétegre veszélyt nem jelentő R-32 gáz ugyanis gyúlékony, így elengedhetetlen a szakszerű tárolása, és kezelése.

 

Milyen klímát válasszunk?

Ahogy az előzőekben már írtuk, a légkondicionáló berendezéseknek három fő csoportját különböztetjük meg. Az ablakklímák, ahogy a nevük is mutatja az ablakokba kerülnek. Ezeknél a hűtőrész, vagyis szakszerűbben az elpárologtató a szoba felé esik, míg a hőcserélő, ami a bentről elvezetett meleg gázt újra visszahűti, a szabadba néz. A két oldal természetesen el van választva egymástól. Mivel komplett, teljesen üzemkész, gázzal feltöltött készülékről beszélünk, a beüzemelés egyszerű, maximum egy villanyszerelőre lehet szükségünk, aki kiépíti a tápellátást.

win2.jpg

Még ezeknél is egyszerűbbek a mobilklímák. Ezek elrendezésre, belső felépítésre az ablakklímákhoz hasonlítanak, ám mivel itt a teljes berendezés a szobában van, a meleg levegőt egy csövön kell kijuttatnunk a szabadba. Jó tudni, hogy mobilklímából léteznek olyanok is, amiket például a lakásunk teraszán helyezhetünk el, ezeknél a csövön nem a meleget juttatjuk ki, hanem a hideget be a lakásba. Ezeknek a gépeknek a nagy előnye, hogy mivel a teraszon vannak, így a hangjuk sem zavaró.

Ha hosszú távon gondolkozunk egy lakás légkondicionálásán, akkor egyértelműen a split klímák azok, amiket érdemes megvásárolni. Ezeket két külön darabban, egy kül- és egy beltéri egységben kapjuk meg. Léteznek persze olyan csomagok is, amiknél egy kültéri egységhez több beltéri tartozik, de hogy számunkra ez vagy az egyszerűbb megoldás lesz jó, azt érdemes a klímaszerelővel jó előre átbeszélni.

dayk35.png

Gondolkozz előre, ne a legnagyobb kánikulában akarj klímaszerelőt keresni, mert valószínűleg egyik sem fog ráérni.

Ha találtál jó klímást, akkor ne habozz kikérni a véleményét arról, hogy milyen berendezést érdemes megvenned. Jó eséllyel segíteni fog abban, hogy milyen teljesítményre lesz szükséged, de egyéb kérdésekben is adhat tanácsot.

A split klíma beszerzés általában nem egy-két éves időtartamra történik, a megvett berendezés könnyen lehet, hogy tízen évig fogja kényelmünket szolgálni. Már csak emiatt is jobb, ha nem a legolcsóbb darabok között nézelődsz, mert egy takarékosabb, okosabb klíma ennyi idő alatt nem csak visszahozza az árát, hanem még “keresel” is rajta.

A split klímák esetén érdemes azzal is kalkulálni, hogy az egységet nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is fogod használni.

Az átmeneti, őszi, tavaszi időszakban ugyanis olcsóbb ezzel fűteni, mint gázzal. Sőt, egyre többször találkozunk új vagy felújított lakások esetén azzal, hogy a fűtést teljes egészében a klímára bízzák.

Ha szeretnéd az új légkondit fűtésre is használni, akkor a készülék adatlapján érdemes a SEER (hűtési érték) mellett a SCOP, vagyis a fűtési értéket is megnézni. A gyártók a berendezéseiken feltüntetik, hogy hány fokos kinti hőmérsékletig - mínuszig - lehet a klímát hatékonyan használni. Szerencsére hazánkban nem fordulnak elő szélsőséges hidegek, főleg városi környezetben nem kell attól tartanunk, hogy a téli zimankó idején fűtés nélkül maradunk.

dayk21.png

dayk22.png

Ha a dizájnra is szeretnénk figyelni: Daikin Emura - FTXG-LW

Vásárláskor érdemes a ma még kicsit extrának tűnő képességeket is keresni. Ilyen például a wifis csatlakoztathatóság vagy a telefonos applikációval történő vezérlés. Ezek a képességek éveken belül alapszolgáltatásnak fognak számítani, de már most is olyan kényelmi funkciókhoz juttatnak minket, mint a klímánk távolról történő vezérlése vagy a működés figyelemmel kísérése.

A teljesítmény és a wifis, mobilos vezérlés mellett érdemes azokat a berendezéseket keresni, amik csökkentett karbantartási igényűek. Ezek a gépek képesek arra, hogy a berendezésben maradó nedvességet eltávolítsák, így megakadályozzák az egészségünkre veszélyes gombák megtelepedését.

 

Zárszó

Összességében tehát, ha légkondit vásárolsz, a legfontosabb tanácsunk, hogy keress előbb egy hozzáértő, a piaci kínálatot ismerő szakembert. Nem baj, ha vannak elképzeléseid arról, hogy milyen tudású berendezést szeretnél, de egy jó szakember pontosan meg fogja mondani, hogy milyen teljesítményű és milyen tudású légkondicionáló lesz az, aminek megvásárlása és beüzemelése után nem fogod a fejed a falba verni a feleslegesen kidobott pénz miatt.

A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr7914908092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

speedimi 2019.07.24. 18:35:39

hát ez nem sokat ért...

clemens 2019.07.25. 16:11:16

Egyetlen fontos szempont van, ne legyen nejlonzacskóba csomagolva a szerkezet, mert - mint az utóbbi hetekben megtudhattuk - a nejlonzacskó a legeslegnagyobb környezetvédelmi kockázat.
Ezzel szemben a klímaberendezés a káros légköri gázokat oxigénné alakítja, miközben energiát táplál vissza a hálózatba...