Már az ókori egyiptomiak is klimatizáltak!

Mióta az emberiség házakat épít, és házakban élve próbálja kényelmesebbé tenni az életét, mindig is fontos szempont volt az otthonok hűtése-fűtése, különösen télen, illetve nyáron, az extrémebb mínuszok és 30+ Celsius fokok idején. Thorsten Veblen amerikai közgazdász szerint a szükség a legnagyobb találmányok mozgatórugója - valami ilyesmi indíthatta el a klimatizálás fejlődését is.

Ahogy a tavaszi zsongás után a nyár megérkezik a botrányosan magas délutáni csúcshőmérsékletekkel, hosszan tartó kánikulákkal és fojtogatóan magas páratartalommal, emberek millió kapcsolják be az egyik legnagyszerűbb találmányt: a klímát. A használatuk egyetlen gombnyomás, pedig ezek valójában nagyon is összetett és bonyolult szerkezetek, amelyeknek a kifejlesztése anno majd egy évszázadig eltartott.

Egy 2000-ben, amerikai mérnökök körében végzett felmérés szerint a hűtőgépek és klímarendszerek feltalálása a 20. század tíz legnagyobb vívmánya közé tartozik. Elég komoly szakmai ajánlólevél! De nézzük a klimatizálás fordulatokban gazdag történetét.

 egyi2.jpg

Nedves ruhák, vízvezetékek

Már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak a hűtéssel, persze egészen kezdetleges formában: nedves ruhákat függesztettek ki az ablakok és ajtók elé, és ahogy a szél átfújt a nedves anyagon, lehűlt, a ház levegője pedig felfrissült. Később a rómaiak híres vízvezetékrendszerük segítségével keringették a friss vizet, amely elpárologva hűtötte a levegőt.car.jpg

A hűtés atyja, Willis Carrier (Fotó:  carrier.com)

Ám az első léghűtő szerkezetre egészen a 20. századig kellett várni, amikor is Willis Carrier feltalálta azt. Az ötlet lényege az volt, hogy a szerkezet hideg levegőt fúj, amit a víz révén hűtenek, ezzel egy időben pedig megköti a párát, szabályozva ezáltal a szoba páratartalmát. Néhány évvel később, 1924-ben megszületett a Daikin, a klimatizálás japán innovatőre, amely számos találmánnyal és szabadalommal büszkélkedhet a területén - az első hőszivattyúktól kezdve, az első multi-split rendszereken át, egészen a VRV rendszerek kifejlesztéséig. A Daikin a századelő óta alakítja és húzza az egész iparágat - hozzájárulva ezzel mindannyiunk kényelméhez.

 

A lakás éke

Míg régen a klimatizálás és a klímák fejlesztése pusztán funkcionális szempontokat követett, később jelentkeztek az egyéb kényelmi szempontok, ami hozta magával az automatizációt. Ma már nem kell minden nap bepötyögni a kívánt értéket és állítgatni a klímat, hátradőlhetünk hűsölni, míg a programozott memória és automatika dolgozik. Később szintén fontossá vált a dizájn, a klíma bútordarabbá vált, így a stílus, az ízléses megjelenés előtérbe került. A Daikin ebből a szempontból is minden prémium igényt kielégít - szemet gyönyörködtető Stylish termékcsaládja egyenesen a lakás éke. “Az volt a célom, hogy a légkondicionáló rendszert egy modern lakás dizájnjába integráljam” - nyilatkozta a Stylish tervezője, Naoki Sakai.

dayk67.PNG

Daikin Stylish: modern otthon dizájnjához illő megoldások

Ahogy Robert Heinlein sci-fi szerző frappánsan megfogalmazta: “A légkondicionálás az, amit vársz, az időjárás pedig az, amit kapsz”. Ki hitte volna 1902 előtt, hogy lehet kontrollálni az időjárást? Ma már gyakorlatilag ez is lehetséges, legalábbis az otthonunkban.

A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr5114912660