Hány fok legyen otthon? Ha jól állítod be, a közérzeted is jobb lesz!

Te megfagysz a klíma mellett, kollégád pedig fürdőnadrágban szürcsöli a Margaritát?

dayk4.PNG

Daikin Madoka: teljesen újragondolt távirányító a tökéletes klíma kialakításához.

Bevezető

Sok tanulmány, még több cikk foglalkozik a témával, mennyire fűtsük télen, mennyire hűtsük nyáron a lakásunkat vagy a munkahelyünket. A számok terén nagy szórás nincs, de néha egészen érdekes tanácsokat is olvashatunk. Olyat például, hogy télen ne fűtsük túl a lakást, mert ha nagy az eltérés a kinti és a benti hőmérséklet között, az nem tesz jót a szervezetünknek. Jól értem, ha kint van mínusz húsz bent pedig plusz húsz, akkor a negyven fok különbségbe hamarosan belehalunk? Köszi!

Most röviden körüljárjuk a témát, vagyis megnézzük, mi az ideális hőmérséklet télen, és mi nyáron.

 

Tél

Télen fűtünk. Vannak, akik túlfűtenek, mert szeretik a meleget, mások alulfűtik a lakást, mert imádják a libabőrt. Talán mondanom sem kell, hogy egyik sem ideális.

A legtöbb tanulmány eltérő hőmérsékleteket ad meg a különböző helyiségekre. Ez valahol érthető, de leginkább csak akkor megoldható, ha a radiátorokon termosztátos a szelep, és minden szoba ajtaját csukjuk magunk után. Még nagyobb a gond, ha a konyha és a nappali egyben van, mert itt is eltérő a kellemes és egészséges hőmérséklet. Szóval, ha úgy érzitek, hogy az alább közölt értékeket nehezen tudjátok betartani, akkor érdemes lesz valami kellemes középértéket választani, aztán ha fáztok, jöhet a mackónadrág, meg a kétcsíkos Adidas.

A hálószoba egy olyan hely, ahol viszonylag keveset tartózkodunk, és ha ott vagyunk is, leginkább a paplan alatt fekszünk.

dayk5.PNG

A kutatások szerint a hálóhoz választható legjobb hőmérséklet 19 fok. Ez alatt már fennáll a veszélye, hogy megfázunk, feletette, de leginkább 22 fok felett meg nem tudunk elég hatékonyan durmolni.

A hálószoba egy olyan hely, ahol viszonylag keveset tartózkodunk, és általában akkor is paplan alatt fekszünk. A kutatások szerint a hálóhoz választható legjobb hőmérséklet 19 °C. Ez alatt már fennáll a veszélye, hogy megfázunk, felette, de leginkább 22 °C felett meg nem tudunk elég hatékonyan durmolni.

A nappaliban lehet kicsit melegebb, ott akár 22 °C-ot is beállíthatunk, mert ebben a helyiségben sem sportolni szoktunk, sokkal jellemzőbb a pihenés, olvasás vagy beszélgetés.

ethanol-burner-401695_1280.jpg

A konyha már egészen más terep, főleg, ha nem csak azért vagyunk ott, mert az a buli legjobb helye, hanem főzünk, sütünk valamit. Egyrészt itt mozgunk is valamennyit, másrészt a sütő fűti a helyiséget, szóval itt bőven elég, ha 20 °C-ot adunk meg plafonnak.

A lakásunk legmelegebb pontjának a fürdőszobának illik lenni, de annak is leginkább akkor, ha fürdünk vagy tusolunk. Ilyenkor nyugodtan feltekerhetjük a fűtést 23 °C-ra is.

A lakásban minimum értéknek mindenhol a 18 °C-ot említik. Ez alatt ijesztgetnek minket légúti betegségekkel és fokozott vérrögképződéssel is. Ezeket nem érdemes megkockáztatni.

Ha a családban kisgyerek, főleg, ha csecsemő van, egy kicsit megborul az addigi rend, nem baj, ha plusz egy-két fokot mindenhol rászámolunk a fent említett hőmérsékletekre.

Kérdés szokott az is lenni, hogy érdemes-e takarékoskodni azzal, hogy amikor elindulunk munkába, letekerjük a termosztátot. A válasz igen, de csak módjával! 18 °C alá ne nagyon tekergessük, mert különösen a legkeményebb zimankóban hosszú idő lesz, mire újra élhető hőmérsékletűvé tesszük a kéglit.

 

Nyár

Bizonyára ismerős helyzet, hogy az egyik kolléga majdnem megsül, a másik meg vacog. Az egyik szereti a légkondit, a másik ki nem állhatja. Van ilyen, de tény, hogy a munkahelyet hűteni akkor is jó, hiszen 30 °C-ban sokkal rosszabbul teljesítünk, mint 22-ben. Talán nem meglepő, hogy szervezetünk számára megfelelő nyári és a téli hőmérséklet között nincs különbség.

Rengeteg kutatás született, amiben azt vizsgálták, hogy különböző hőmérsékleten mennyit változik a dolgozók teljesítménye. Irodai munkánál például 25 °C az a határ, ami felett már rohamosan romlik a teljesítmény.

tablet-2471184_1280.jpg

Természetesen, ahogy a túl meleg, úgy a túl hideg sem jó. Egy amerikai kutatás szerint 20 °C-os környezetben a munkával töltött idő drasztikusan csökken, de hogy ez ne legyen elég, a hibaarány százaléka is jelentősen emelkedik. Szóval, ha azt szeretnénk, hogy a munkavállalóink lassan és rosszul dolgozzanak, akkor itt a megoldás!

Az otthonunkban azonban nem kell a fentieket kőbe vésett igazságnak tekinteni, lévén, jó esetben otthon nem dolgozunk.

Már csak a takarékosság okán is nyugodtan elvagyunk 25 °C-ban, nem izzadunk, de fázni sem fogunk.

Természetesen otthon a légkondi kapcsán is figyelembe kell venni a gyerkőcöket. A kicsik, főleg a csecsemők, akiknél még nem alakult ki rendesen a test hőszabályozása, gyorsabban áthűlnek, mint mi, felnőttek, ez pedig nyilvánvalóan ártalmas lehet nekik. Emiatt ne akarjunk szibériai hideget, és kerüljük azt is, hogy magunkat vagy gyerekeinket a légkondiból kiáramló hideg légáram érje.

Már egy sima huzattól is meghűlhetünk, hát még a hűtött levegőtől!

A mai légkondicionálók között már több márkánál is elérhető a huzathatás-mentes funkció, illetve az okosabb berendezésekben van olyan érzékelő szem is, ami kifejezetten észleli a helyiségben tartózkodókat, és nem rájuk fújja a levegőt. Egy légkondicionáló felhasználói élmény szempontjából akkor jó, ha észre sem vesszük a működését (hangtalan és nem kelt huzatot, illetve nem fagyunk meg mellette).

Ahogy a fűtés, úgy a hűtés esetén is kiemelik, hogy nem jó, ha nagy a hőmérséklet-különbség a kinti és a benti levegő között. Erre a javaslat – és ez persze a fűtési szezonra is igaz –, hogy ha lehetséges, kell egy olyan zónát biztosítani, ami a kinti és a benti hőmérséklet között van, mert ezen áthaladva akklimatizálódhatunk, nem éri sokként a szervezetünket a nagy különbség. Erre persze már a régiek is rájöttek, nem véletlenül kerültek a házakba az előszobák, amiket nem fűtöttek. Ez a módszer tehát otthon is működik, nem csak egy irodaházban.

 

Végszó

Ahogy látható, nagy varázslat nincs, igazából elég, ha a józan paraszti eszünkre hagyatkozunk, amikor fűtünk vagy hűtünk. Eddig is tudtuk, hogy a legjobban a 22-25 °C-ban érezzük magunkat, szóval nincs is más dolgunk, mint észszerűen ezen értékek között tartani a lakás hőmérsékletét, és jó minőségű klímát választani, aminek működése észrevétlen módon növeli komfortérzetünket!

 A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr5514897920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabványok 2019.06.28. 17:37:51

Mi télen 23-25 fokot szoktunk tartani. 23 fok nappalra, éjszakára, de ha csak úgy ücsörgök, heverek, akkor 24, ha át akarok melegedni, akkor egy kicsit 25.

Nyáron meg annyi, amennyi. Sok dolog miatt nem szeretem a klímát, ezért nem is szereltettünk a lakásba. Minek? Az emberek több ezer éve élnek klíma nélkül, nálunk jóval melegebb éghajlaton is.
Persze a klíma nélküliséghez, nem vékony betonfal tartozik, hanem akkora hőkapacitású téglafal, amelyik nem melegszik fel egy pillanat alatt és az éjszakai hűvöset megtartja.

Munkahely másik kérdés, ott sajnos alkalmazkodni kell. Mert sok (fiatal!) elhízott ember van, aki egy kis melegtől már izzad, szenved. Szerencsére mindig sikerült olyan szobatársakat szerezni, hogy ne kelljen klímázni, mindig sikerült olyan irodát szerezni, ahol ki lehetett nyitni az ablakot.
Nyitott ablakok, tégla épület, nem a városi kősivatag közepe és máris nem kell klíma!

Golyós 2019.06.28. 19:29:30

@Szabványok: Szivesen kiviszlek hozzánk Pátyra, mindig huzat van, de: aszfalt és viakolor kövezés, trapézlemez borítású épületek + Rengeteg üvegfelüket
Fél óra után követelnéd a klimát a 35 fokos irodában. Semmi köze a klimatizálásnak az elhízáshoz vagy az elkényeztetéshez. Otthon nekünk sincs pedig 30 fok van éjszaka is, de konkrétan 1,5 hónap lenne indokolt, a többi nem vészes, hála égnek kétfrontos a lakás ablaka, olyan huzatot tudunk csinálni, hogy repűk minden.

Brix 2019.06.28. 21:40:24

Tèlen 23-24 Celsius fok, nyáron 24-25 az optimális nappal , èjszaka 1-2 fokkal kevesebb, de egyèni èrzèlenysèg kèrdèse is, hogy mit tartunk optimálisnak...A magyar alapvetően egy melegkedvelő nèp, èn külföldön szinte mindenhol fázom tèlen , mivel jobban spórolnak a fűtèssel...Nyáron manapság extrèm hőmèrsèkleti èrtèkek vannak, ami a 80 - as èvekben nem volt jellemző, ahogy a klíma sem , mègis jó volt ...Manapság kint 35 fok van, bent meg 22 fokra hűtik a levegőt, ami veszèlyes ès káros! A kinti ès a benti hőmèrsèklet különbsège ne legyen több 7-8 foknál...Mèg az is sok..

dr. pretender 2019.06.29. 01:39:40

@Brix: érdekes, mert én is 22-23 fokra szoktam állítani a klímát, a hőmérő szerint ilyenkor lesz a szobában 25 fok. Egyébként ha kint 35-36 fok van árnyékban, a lakásban meg 28 klíma nélkül, akkor mégis mennyire kellene állítanom? a 28 fok bentre már nagyon nem kellemes.

kvadrillio 2019.06.29. 13:56:00

LÉGKONDIT MINDEN LAKÁSBA PROGRAM ÚNIÓÓÓÓÓS MILLIÁRDOKBÓL !
A STADIONOKAT PEDIG LE KELL BONTANI !!!!!

kvadrillio 2019.06.29. 13:56:27

LÉGKONDIT MINDEN LAKÁSBA PROGRAM ÚNIÓÓÓÓÓS MILLIÁRDOKBÓL !
A STADIONOKAT PEDIG LE KELL BONTANI !!!!!

a klímaváltozás okozta szenvedés nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a társadalomban.

Jöjjön bármilyen hőhullám, a tehetősek el tudják barikádozni magukat a kellemesen kihűtött villáikban és condóikban, míg a szegényebbek nem elég, hogy nem bírnak rendesen védekezni a pusztító hőség ellen, de még az emiatt megnövekvő erőszaknak is ki vannak téve. Figyelembe véve azt, hogy előrejelzések szerint a jövőben sokkal gyakoribbak lesznek a hőhullámok, ez egy elég pokoli képet fest arról, milyen is lesz városokban élni úgy 10-12 év múlva.

Republic Forever! 2019.06.29. 14:45:54

@Szabványok: "Mi télen 23-25 fokot szoktunk tartani."

Különbözőek vagyunk. Nekem elég a 19-20 fok. A leghidegebb napokon, tartós kemény fagyban felmehet 21-ig is.

Szabványok 2019.06.29. 14:59:00

@Golyós: Szarul megépített épületben tényleg lehet meleg. Ha például túl sok üvegfelület van, akkor lehet akármilyen visszaverő, mögötte brutál meleg lehet.
Kérdés, hogy mi legyen a szarul megépített épületekkel? Ledózerolni, klímát tenni bele, vagy melegtűrő embereket felvenni.
Amúgy 35 fok még nem a világ, azt simán tűri az ember. Gondolod, hogy klíma nélküli autóban, mediterrán országokban kevesebb van? De külső hőmérsékletben sem extrém a 35 fok. Franciországban 45 fok van.

De igen, ennek köze van a modern ember kényelemigényéhez. Az egyiptomi fáraók, a görög bölcsek, az arab tevehajcsárok egész jól bírták a meleget. (A vikingek meg a hideget.) Csak mi vagyunk olyan elkényeztetettek, hogy csak 18-30cfokban vagyunk hajlandók lenni.
Még 100 éve is más volt. Nagybátyámék mi napig napig télen-nyáron nyitott ablaknál alszanak. Apósom a legnagyobb kánikulában öltönyben-nyakkendőben beült a Skodájába és nem zavarta a meleg.