Így szolgálja a kényelmedet egy okosított otthon

Okos otthon alkalmazások, szenzorok és ezernyi érzékelő segíti a klímák hatékony működését 2019-ben.

dayk34.png

Így működnek a Daikin online távirányítók

Ha új, és legfőképp modern klímára vágysz, akkor érdemes lesz ezt a cikket elolvasnod, hiszen a klimatizálás és az otthoni légkondicionáló berendezések viharos sebességgel fejlődnek. Manapság már teljesen elfogadott, hogy a beltéri egységek több ponton mérjék a szoba hőmérsékletét, hogy szenzorok kövessék mozgásunkat. Az új légkondik már integrálódnak okosotthon-rendszereinkbe, hogy a lehető leghatékonyabban, a lehető legtöbb energiát megtakarítva szolgáljanak minket.

 

Szenzorok mindenütt

A vezető márkák csúcskészülékeiben egyre több szenzort találunk. Manapság a telefonok és az otthoni robotok is, szenzorokat használnak ahhoz, hogy környezetüket minél pontosabban feltérképezzék.

Miért maradnának ki a sorból a légkondik?

Az optikai képérzékelő szenzorokkal, becsületes nevükön kamerákkal, és a képi feldolgozásához szükséges mesterséges intelligenciával felvértezett egységek például képesek arra, hogy felmérjék a szoba méretét, alakját, sőt, a különböző térelválasztók és bútorok miatt az elrendezését is. De, hogy ez ne legyen elég, figyelemmel kísérik a rájuk bízott helyiségben tartózkodók számát, mozgását és akár azt is, hogy milyen tevékenységet végeznek. A beérkező adatok feldolgozása után, valós időben döntik el, milyen teljesítményre lesz szükség a szoba lehűtéséhez, sőt, egyesek a kilépő levegőt irányító eszközök segítségével a megfelelő helyre, a megfelelő erősséggel juttatják a lehűtött levegőt. Egy ilyen rendszer nagy előnye, hogy azt is észreveszi, ha a szoba üres, így egy idő után csökkenti a teljesítményt, vagy akár ki is kapcsolja magát, hogy több energiát takarítson meg.

humidification_blog.jpg

Egyes modern klímákba emellett beépítenek olyan távérzékelőket is, amelyek képesek arra, hogy ne csak a beltéri egység közvetlen közelében, hanem a szoba távolabbi részein is mérje a levegő hőmérsékletét, és ha szükséges, akkor változtasson a kilépő levegő irányán és erején.

 

Irányítás telefonos alkalmazások segítségével

Manapság egyre több klímában találunk wifi kapcsolatot. Ennek segítségével, a vezetéknélküli hálózaton keresztül a légkondi az internetre csatlakozik, amin keresztül bárhonnan elérhetjük az eszközt, ahol van mobilnet. Ehhez persze a telefonunkra is fel kell telepíteni az alkalmazást. A telefonos appon keresztül lekérdezhetjük a szobák hőmérsékletét, és be- vagy kikapcsolhatjuk a klímát, akár a világ másik végéről is.

dayk19.jpg

dayk999.PNG

Daikin online controller alkalmazás letöltése

Ezeknél a wifis egységeknél megoldható az is, hogy az internet kihagyásával használjuk a telefont a távvezérlésre. Ilyen esetekben természetesen az eszköz közelében kell tartózkodnunk. A wifi direct funkciót aktiválva egy mini hotspotot hozhatunk létre, amelyet megtalálunk telefonunkon az elérhető hálózatok között.

dayk23.PNG

Vezérlés online: a Daikin hőszivattyúk ráadásul megújuló energiaforrásokból vonják ki az energiát, így a lehető leginkább energiahatékony fűtés és meleg víz megoldást garantálják igényei és otthona számára

 

Újfajta légszabályozás

A régebbi légkondikban a kilépő levegő útját egy fel-le mozgó lamella irányította. Ennek a legfőbb feladata az volt, hogy a hideget ne egy pontra fújja ki, hanem függőlegesen elossza azt a szobában. Napjainkban már az úgynevezett 3D technológiát használják a gyártók, ami oldalirányba is mozgatja a lamellákat. Ezzel a megoldással sokkal pontosabban lehet a lehűtött levegőt a szoba kiválasztott részeire juttatni, ráadásul az intelligens technológiákkal az is elérhető, hogy a lengedező szél hatását utánozzák. Ezt a módszert lehet ötvözni egy olyan trenddel, ahol a lehűtött levegő nem a klíma alsó, hanem felső élén lép ki, így pedig a lehető legkellemesebb, egyenletes hűtést kapjuk.

 

Páratartalom szabályozása

A legmodernebb klímák nemcsak a hőmérsékletet, de a páratartalmat is mérik és szabályozzák. Ez fontos tulajdonság, mivel a beltéri egység párologtató részén nagyon sok nedvesség csapódik ki, amit általában egyszerűen csak kivezetünk a szabadba egy cső segítségével. Ennél fogva a lehűtött levegő kiszárad, ez pedig nem tesz jót nekünk. Könnyebben meghűlünk, és egyéb légzőszervi betegségek is könnyebben találnak utat hozzánk.

A modern klímák képesek arra, hogy a szoba páratartalmát figyeljék és beállítsák. Sőt, létezik olyan technológia is, ami az interneten keresztül megkapja a városban mért páratartalmat, és ehhez képest állítja be otthonunk levegőjét.

 

Új gyorshűtés technológiák és kompresszor szabályozás

A légkondicionálók fejlesztésének egyik meghatározó iránya az energiamegtakarítás. Ezt a célt szolgálják a legújabb technológiájú, inverteres klímakompresszorok.

dayk8.PNG

A megszokott, régebbi rendszerekben a kompresszor mindig százszázalékos teljesítményen működött. Az új rendszerekben viszont a kompresszorok teljesítménye szabályozható: ha szükséges, rákapcsolnak, máskor alacsonyabb teljesítménnyel dolgoznak csak. Az inverteres szabályozásnak köszönhetően magas energiamegtakarítás érhető el, ugyanis a készülék mindig a lehető legoptimálisabb teljesítménnyel dolgozik, és alkalmazkodik a pillanatnyi igényekhez.

Célszerű a készüléket folyamatosan üzemben tartani, és működtetni a hűtési vagy fűtési idény alatt, mivel a szakaszosan működtetett készülék a hirtelen felmerülő nagy teljesítményigényt nagyobb energiabefektetéssel tudja csak kezelni, ez pedig üzemeltetésben is magasabb költséggel fog jelentkezni. Amennyiben hosszabb idő után kapcsoljuk be a készüléket (pl. egy munkanap után hazaérve), akkor lehetőségünk van nagy teljesítményű üzemmódba kapcsolva azt gyors lehűtésre vagy felfűtésre, ezáltal a helyiség gyorsabban eléri a komfortos hőmérsékletet.

 

Modern módszerek a szűrőtisztításra

Aki használ légkondit, az tudja, hogy minimum évente egyszer érdemes szakembert hívni, aki tisztítja, esetleg cseréli a beltéri egységek szűrőit. Napjainkban, az egyre több káros anyagot, port tartalmazó városi környezetben már nem is elég az éves tisztítási periódus. Illene félévente tisztíttatni a klímát, mivel egyrészt az elkoszolódott szűrők miatt, akár felére is csökkenhet a berendezések hatásfoka, másrészről a felhalmozódó por és gombák az egészségünknek sem tesznek jót.

A modern egységek képesek kitolni a tisztítási periódusokat, akár egész hosszú időre is. Az egyszerűbb módszerek a kikapcsolás után változó sebességgel és hőmérséklettel fújják ki a levegőt, így tisztítva meg a portól a szűrőket és a lamellákat. Eközben nemcsak a portól szabadulnak meg, hanem szárítják is a lecsapódó párától nedves felületeket, így akadályozva meg a gombák elszaporodását.

istock-612818866-small.jpg

Vannak ennél bonyolultabb mechanikai módszerek is. Egyes klímákban például, a kikapcsolást követően egy keferendszer söpri végig a szűrőket, az eltávolított port pedig egy gyűjtőkamrába juttatja. Ha a kamra tele van, jelzést ad a készülék, ekkor porszívóval a felgyülemlett por pillanatok alatt eltávolítható.

Ahogy látható, a klimatizálás fejlődése nem állt meg az elmúlt években. Egyre okosabbak, és egyre kevesebbet fogyasztanak az új berendezések, és immár teljes jogú tagként integrálódnak az okos otthonokba is. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy mit tud a kiszemelt gép, és ha megtehetjük, ne elégedjünk meg azzal, hogy képes hűteni a lakásunkat, próbáljuk meg az okos és takarékos eszközöket választani, melyek nemcsak egy pár évig fogják a kényelmünket szolgálni!

A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr1214897832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mókusfülecske 2019.08.01. 16:29:19

Fizetett hirdetést illő lenne valahol feltüntetni nem? Bár lehet még annak gyenge volt.

mókusfülecske 2019.08.01. 16:30:10

Fizetett hirdetést illő volna feltüntetni, nem? Bár ez még annak is gyenge volt.

igazi hős 2019.08.01. 18:10:13

@mókusfülecske: A "Daikin" szó nem tűnt fel kattintás előtt?

@poszt: "Aki használ légkondit, az tudja, hogy minimum évente egyszer érdemes szakembert hívni, aki tisztítja, esetleg cseréli a beltéri egységek szűrőit." A beltériekhez szakembert hívni kb. annyira fontos, mint valaki megkérni, hogy pakoljon be és ki a mosógépbe. A kültéri tisztításához nincs mindenkinek kompresszora, de a beltérihez semmi egzotikus nem kell. Még a szűrő cseréje is megoldható, persze nem úgy, hogy 10 ezerért vesz az ember szűrőt, hanem pár százért kicseréli benne a "filcet".

"Ezeknél a wifis egységeknél megoldható az is, hogy az internet kihagyásával használjuk a telefont a távvezérlésre." Ne adjunk már rossz tanácsot. Ha a beltéri egység és a telefon is az otthoni routerre kapcsolódik (ez a jellemző), akkor nem kell bűvészkedni hotspottal. A Controller alkalmazás (a Daikinnél kirúgták az értelmes névadásért felelős embert, vagy sosem volt?) először a helyi hálózaton keres. Ha ott talál, akkor internet kapcsolat nélkül is irányítható a készülék.

mókusfülecske 2019.08.02. 02:30:40

@igazi hős: és így szok' jelölni a fizetett promóciós cikket, hogy majd feltűnik az olvasónak?
Jobb lett volna ha csendben maradsz.
Sokkal jobb.