A tisztított levegőtől boldogabbak leszünk?

Téged meglepne, ha azt állítanánk, a tiszta levegőtől boldogabb leszel?

happiness-1866081_1280.jpg

Mostanság sokan gondolkoznak el azon, hogy mi a boldogság forrása, mitől is vagyunk jókedvűek vagy éppen letörtek. Egyik nap jön a másik után, hétfőre a kedd, aztán itt is a hétvége. Bújjuk az életmód magazinokat, próbáljuk kitalálni, hogy mivel dobhatnánk fel a hétköznapjainkat, de eközben kevesen gondolkoznak el azon, hogy például a tiszta levegő nem csak a fizikai állapotunknak, de bizony a mentális egészségünknek is jót tesz.

snow-3206547_1280.jpg

Talán nem is jut eszünkbe, hogy mennyit javíthat közérzetünkön a tiszta vagy a tisztított levegő. De mi is az a tiszta levegő? Szerencsére együttélek valakivel, aki tanult levegőtisztaság védelmet (És igen! Tényleg létezik ilyen tantárgy!), így életem párja volt segítségemre abban, hogy nagyon nagy vonalakban, egyszerű levegőtisztaság védelmet nem tanult földi halandóként elmagyarázzam a tiszta és a szennyezett levegőt. Nos a természetes, tiszta levegő is számos gáz keveréke, körülbelül 78 térfogatszázalék nitrogén, 21 térfogatszázalék oxigén, és 1 térfogatszázalék szén-dioxid és egyéb gáz. Viszont az emberiség áldásos tevékenységeinek hála, például egy nagyváros levegője több ezer olyan  anyagot tartalmaz, ami kisebb-nagyobb mértékben, de kifejezetten egészségkárosító. 

Ma már sok kutatás és tanulmány talált összefüggést a rossz mentális állapot és a légszennyezés között. A pszichológiai egészséget természetesen negatív irányba befolyásolja a levegő szennyezettsége, egyes esetekben pszichés zavarokat okoz, sőt néhány kutatás szerint a szennyezettebb napokon növekszik az öngyilkosságok száma is. Néhány évvel ezelőtt tette közzé a Levegő Munkacsoport egy méréssorozat eredményét, amiben a Börzsöny és a Pilis hegyei között kutatták a fűtés légszennyezésre gyakorolt hatását. Az eredmény megdöbbentő volt, a szálló por mértéke a hegyek között megbúvó falvakban magasabb volt, mint Budapest belvárosában. Tehát, legalábbis a fűtési szezonban az sem fog minket megmenteni a szálló por káros hatásaitól, ha felköltözünk a hegyekbe. Mi akkor a megoldás?

moon-3145776_1280.jpg

Ha hosszútávon gondolkozunk, akkor mindenképpen a környezetünk fokozott, globális védelme a cél, amiért egyénenként is sokat tehetünk. De addig is, amíg sikerül a levegőszennyező anyagok kibocsájtását és koncentrációját csökkenteni, legalább az otthonunkban gondoskodhatunk tisztított levegőről. Fontos a szellőztetés, hiszen az oxigénben dús levegőben jobban érezzük magunkat, ám ez önmagában nem jelent megoldást, mert így pont ugyanazt a szennyezett levegőt fogjuk beszívni, amit az utcán is belélegzünk. A tisztításra alkalmasak lehetnek a fejlett szűrőrendszerekkel, filterrel ellátott asztali vagy szobai légtisztítók, de akár a klímák is.

dayk6.PNG

A Daikin például a légtisztító és párásító berendezéseinél egy több rendszerből álló megoldással áll elő, hogy lakásunk levegője ne csak tiszta, de vírusoktól, penészgombák spóráitól és baktériumoktól is mentes maradjon. Egyrészről egy hatrétegű szűrőrendszert használnak, ami eltávolítja a levegőből a port és az allergéneket. Ez a rendszer a hagyományos szűrő mellett tartalmaz egy elektrosztatikus megoldást is, ami pozitív töltéssel látja el a port és a polleneket, hogy aztán egy negatív töltésű szűrő ezeket magához vonzza és eltávolíts a levegőből. A rendszer hatékonyon képes emellett közömbösíteni a dohányfüstöt és más szagokat.

dayk7.PNG

Ennél is érdekesebb a készülékeben alkalmazott streamer technológia. Az erőteljes streamer kisülés megütközik a vírusokkal, penésszel, baktériumokkal, allergénekkel és veszélyes vegyianyagokkal, lebontva és feltörve az azok felületén lévő fehérjéket, majd oxidációval ártalmatlanítja azokat. Ezt követően a streamer kisülés biztonságos nitrogén és oxigén atomokra, valamint vízmolekulákra bomlik le.

clouds-4136327_1280.jpg

A téli időszakban a levegő tisztítása mellett hasonló fontosságú a megfelelő páratartalom biztosítása. A téli hidegben a pára kicsapódik, így sokkal szárazabb a levegő lakásainkban is. Ez nem csak azzal jár, hogy kicsit kaparni fog a torkunk, hanem komoly légúti megbetegedésekhez is vezethet. Szerencsére a legtöbb légtisztító berendezés képes a párásításra is, így például a Daikin Ururu nevű készüléke akár óránként 600 milliliter víztömeggel is képes növelni a helyiség páratartalmát. Ezek a rendszerek teljesen automatikusan oldják meg a párásítás problémáját, tehát nem fognak lakásunkba trópusi klímát varázsolni. A beépített szenzorok nem csak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is mérik, így állítva be a megfelelő értékeket.

A kérdésre tehát, hogy a tisztított levegőtől boldogabbak leszünk-e a válasz egyértelműen igen, hiszen mentális és fizikai egészségünkre is pozitív hatással van. És hát ahogy a mondás tartja: Ép testben ép lélek.

A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr3914920194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.