Klíma kisokos A-tól Z-ig, a szakembert kérdeztük

Mitől hűt a klíma, milyen fajtái vannak, és mitől nevezhetjük modernnek? Most minden kiderül!

shutterstock_1049574905.jpg

Pécsi Istvánt, a Daikin lakossági értékesítési csoportvezetőjét faggattuk arról, hogy milyen kérdések merülnek fel legtöbbször az otthonra vásárolt klíma berendezésekkel kapcsolatban, és ha már rendelkezésünkre állt, a válaszaira is kíváncsiak voltunk, ezért megpróbáltunk közvéleményt kutatni, és összeszedni egy csokorral azokból a kérdésekből, amelyek az OTTHON, harmonikusan Blog (OHB) szerkesztőségben felmerültek.

OHB: Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel, mitől és hogyan is működik egy légkondi?

PI: Többfajta otthon használatos légkondicionáló berendezés létezik, ezek működési elve lényegében megegyezik. A rendszer főbb elemei: a kompresszor, a kondenzátor, az elpárologtató és természetesen a hűtőközeg, vagy másképpen a gáz.

A hűtőkörben, vagyis az elpárologtatóban, a kondenzátorban és az ezeket összekötő csövekben a hűtőközeget a kompresszor „mozgatja”. A kompresszor motorjának elindulásakor az elpárologtatónál - ez van a beltéri egységben - csökken a nyomás, a cseppfolyós gáz kitágul, újra gázneművé válik. A halmazállapotváltozás (párolgás) hőt von el a környezetéből, ezáltal tudjuk a lakást hűteni. A légnemű halmazállapotú gáz ezután különböző módszereket használva a kondenzátornál újra cseppfolyóssá válik és felmelegszik. A szobában „összegyűjtött” hőt a hűtőkör a kondenzátornál adja le, visszahűl, hogy aztán folyékony halmazállapotban újra az elpárologtatóba kerüljön, és kezdődhessen a folyamat elölről.

OHB: Mi az a hűtőközeg?

PI: Hűtőközegnek nevezzük azt az anyagot, gázt, ami a hűtőkörben az összegyűjtött hőt szállítja. Kezdetben ez ammónia volt, aminek hatásfoka nem volt különösebben jó. Később többféle gázzal, gázkeverékkel dolgoztunk, amelyeknek egy része, mint később kiderült az ózonpajzsot tette tönkre, más részük pedig erős üvegházhatású gázt tartalmazott. Jelenleg a környezetvédelem elősegítése miatt az R32 nevű hűtőközeg használata vált elfogadottá, ami az ózonpajzsot sem károsítja, és az üvegház hatás terén is jóval kedvezőbb értékekkel bír. A környezetvédelmi hatások mellett természetesen fontos, hogy ez a hűtőközeg a kémiai tulajdonságok terén is megfelel a célnak, hatékonyan, kevesebb energiát felemésztve képes jó teljesítményre, valamint nem korrodálja a légkondicionálók alkatrészeit.  

OHB: Milyen otthon használatos klímákat különböztetünk meg?

PI: A leggyakrabban használt berendezések a split klímák, amelyek az otthoni és az ipari piacon is megtalálhatók. Ezek több részből állnak, a kültéri és a beltéri egységeket csövek kötik össze, amikben a hűtőközeg kering. Split klímából is többfélével találkozhatunk. Ha egy kültérihez egy beltéri egység tartozik mono-, ha egy kültéri egységhez több beltéri egység tartozik, multisplitnek nevezzük a rendszert. Ezeknek a megoldásoknak több előnyük van a mobilklímákhoz képest. Jóval hatékonyabbak, kevesebb energiát fogyasztanak, működésük pedig jóval csendesebb.

dayk13.PNG

mentes.PNG

OHB: Vásárlás előtt mi is kiszámolhatjuk milyen teljesítményű klímára van szükségünk?

PI: Ha klímát szeretnénk vásárolni, akkor járunk a legjobban, ha a tervezéstől a beszerzésen keresztül a szerelésig mindent egy cégre vagy szakemberre bízunk. Az előzetes költségkalkulációhoz természetesen mi is kiszámolhatjuk, hogy nagyjából milyen teljesítményre lesz szükségünk, ám a lakások, házak különbözősége miatt ez eltérhet a valós igénytől. A használt építőanyag, az utólagos szigetelés milyensége, az ablakok mérete, száma és elhelyezkedése, minősége, és ezer más körülmény befolyásolhatja a szükséges teljesítmény nagyságát, amelyeket egy gyakorlott szakember figyelembe is vesz a tervezés során.

Amennyiben mégis szeretnénk magunk kiszámolni, hogy milyen teljesítményű klímára lesz szükségünk, akkor egy átlagos lakás esetén, amelynek a belmagassága 2,5-2,8 méter, négyzetméterenként nagyjából 80 watt teljesítménnyel számolhatunk. Ez légköbméterenként átlagosan 30-35 wattot jelent, vagyis egy átlagos belmagasságú 70-80 légköbméteres szobához nagyjából 2,5 kW teljesítménnyel számolhatunk.

day87.png

OHB: Klímavásárlásnál az energiatanúsítványon több értéket is láthatunk, mit jelentenek ezek?

PI: Egy modern split rendszerű légkondicionáló vásárlásánál több értéket is figyelembe kell vennünk, mivel ezek a berendezések általában nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmasak. Ezek a rendszerek a kültérből kivont hővel, akár nulla fok alatti külső hőmérséklet esetén is képesek a beltéri egységen keresztül fűteni a helyiségeinket. Ez a tavaszi és őszi idényben egyértelműen olcsóbb megoldás lehet a gázzal történő fűtésnél, de a modern, nagyon jó hőtartással rendelkező épületeknél akár teljesen ki is válthatják a hagyományos fűtési megoldásokat.

Az EER - hűtési teljesítménytényező - a klíma hűtésének hatékonyságának jellemző paraméter, mely egységnyi villamos energiából előállított hűtőteljesítményt adja meg. Ha például az EER érték 2,5, akkor a berendezés 1 kW energia felhasználásával 2,5 kW hűtőteljesítménnyel rendelkezik.

A COP, vagyis a fűtési teljesítménytényező a klíma fűtési hatékonyságát adja meg az EER értékhez hasonlóan. Vagyis, amennyiben a COP érték 2,5, akkor a légkondicionáló berendezés 1 kW energia felhasználásával 2,5 kW fűtési teljesítményre képes.

OHB: Elhatároztuk, hogy légkondit vásárolunk, de azt hallottuk, hogy szükségünk lesz egy telepítési tanúsítványra. Mi ez?

PI: Idén március 15-én jelentős változás lépett életbe a telepítési tanúsítvány kapcsán. Régen elég volt, ha bementünk egy üzletbe, rámutattunk egy klímára, és már vihettük is. Egy szigorítás miatt aztán szükség lett egy telepítési tanúsítványra, amit csak egy vizsgával rendelkező klímás szakember adhatott ki. Ez a tanúsítvány igazolta, hogy a megvásárolt készülék szakszerűen, szerelő által lesz üzembe helyezve.

A jelenlegi új szabályozás szerint a vásárláskor csak a vevőnek kell nyilatkoznia arról, hogy a megvásárolt berendezést szakképzett szerelő fogja üzembe helyezni. Ez komoly könnyítés az eddigi szabályokhoz képest, azonban jó tudni, hogy ha egy esetleges ellenőrzősnél hibát találnak, akkor a felelősség a végfelhasználót fogja terhelni, illetve, ha a telepítést nem F-gas azonosítóval rendelkező szakember végzi, akkor a gyártó nem köteles garanciát vállalni. Ezen okok miatt továbbra sem érdemes a könnyítést spórolásra kihasználni, jobban járunk, ha a munkát a tervezéstől a kivitelezésig szakemberre bízzuk!

OHB: Sokat hallunk mostanában az okosotthonokról és az okos klímákról. De mitől is lesz okos és modern egy klíma?

PI: Évek óta lehet a hazai piacon is wifi csatlakozással rendelkező vagy utólag wifi csatolóval bővíthető légkondicionáló berendezéseket vásárolni. Ezek a klímák nemcsak attól okosak, hogy az internetre csatlakoznak, hanem attól is, hogy jár hozzájuk valamilyen mobiltelefonos applikáció, amivel a telefonon keresztül, akár távolról is tudjuk a berendezést működtetni. Ehhez nem kell más, mint internetkapcsolat és telefonon is elérhető internet szolgáltatás.

A távoli vezérlés, illetve a légkondicionáló berendezés mobilról történő irányítása gyártónként eltérhet, így vásárlás előtt érdemes tájékozódni az elérhető szolgáltatásokról. Az okosabb készülékek esetén nemcsak a ki- és bekapcsolás oldható meg a telefonról, de figyelemmel kísérhető a fogyasztás vagy akár az is, hogy zajszint alapján működtessük a berendezést. A különböző okosotthon rendszerekbe való integrálás további előnyöket rejt, ilyenkor a klíma képessé válhat hangalapú vezérlésre, de akár arra is, hogy automatikusan kikapcsoljon, ha nem vagyunk a szobában, vagy ha kinyitunk egy ablakot a helyiségben.

daikinapp2.jpg

Az okos funkciók mellett egyre elterjedtebbek az úgynevezett inverteres légkondicionálók. Az európai piacon 2012 óta már csak ilyeneket szabad eladni, így ezek hamarosan teljesen kifogják szorítani a már felszerelt berendezések közül is a régebbi típusokat. Ezek a régi gépekhez képest abban nyújtanak változást, hogy nem sima ON-OFF rendszerben működnek, hanem a kompresszor motorjának fordulatszáma állítható annak függvényében, hogy a klímának mennyi hűtési vagy fűtési teljesítményt kell leadnia. Ez a megoldás csendesebb - nem zavarjuk a szomszédokat a kültéri egység kompresszorának ki- bekapcsolásával-, ráadásul sokkal takarékosabban bánnak az energiával is, mert a legnagyobb áramfelvétel mindig a motor indulásakor jelentkezett.

Az igazán modern légkondicionálók egyre több szenzorral rendelkeznek. „Látják” a szoba elrendezését, és azt is, hogy hányan tartózkodunk a helyiségben, képesek a levegő hőmérsékletét nemcsak a beltéri egység mellett, hanem a szoba távoli sarkaiban is mérni. A levegőt irányító lamellák segítségével pedig egyenletesebben osztják el a hideg vagy meleg levegőt a helyiségben.

OHB: Sokszor halljuk, hogy a légkondikat meghatározott időközönként karban kell tartani, és a tisztításuk is fontos. Miért van erre szükség?

PI: A légkondicionáló berendezéseket valóban szükséges meghatározott időnként karbantartani. Ezek a gépek nem olyanok, mint egy átlag háztartásigép, amit elég néha kitisztítani vagy elmosogatni, és ráérünk akkor szerelőhöz vinni, ha elromlik.

A klímákban rengeteg mozgó és sok nyomás alatt lévő alkatrész található. Ezek folyamatos ellenőrzést igényelnek, mert egy elromlott csapágy vagy egy szivárgó hűtőkör akár olyan szintű rendszerhibához is vezethet, ami miatt a teljes csere is elkerülhetetlenné válik. Ennél jóval célravezetőbb, ha évente egy-két alkalommal, jellemzően a hűtési és a fűtési szezon elején átnézi egy szakember az összes komponenst.

A légkondik esetén a karbantartás részét kell, hogy képezze a tisztítás is. Ennek legnagyobb jelentősége, hogy a beltéri egységben lecsapódó pára miatt összegyűlő porban megtelepedhetnek különböző baktériumok és gombák. Utóbbiak a szétszóró spóráikkal, előbbiek magukban is komoly megbetegedéseket tudnak okozni. A split klímáknál a mosható szűrőkkel akár magunk is elboldogulunk, de a teljes tisztításhoz szakembert kell hívnunk, aki a nehezen hozzáférhető - akár szerelést igénylő - helyeket is kipucolja.

OHB: A kérdéseink végére értünk, nagyon köszönjük Pécsi Istvánnak, hogy a rendelkezésünkre állt!

A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr6114921338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2019.08.16. 21:30:53

"„Látják” a szoba elrendezését, és azt is, hogy hányan tartózkodunk a helyiségben..."

Remek. Erre még rákötök egy wifis internetet, és a betörőknek már nem is kell azzal fáradniuk, hogy az utcáról lessék a lakásokat.

Ki az a majom, aki internetről akarja vezérelni az egész lakását? És mobil-applikációval nyitni a lakása ajtaját?

Zolee7 2019.10.21. 06:08:09

Mi a www.ppklima.hu oldalon vásároltuk a klímánkat. A belépő kategória a Midea és a Gree. Ezekre adják a legtöbb azaz 5 év garanciát. azt kell hogy mondjam semmi probléma nem volt eddig vele. Fűtésre ez a klíma tökéletes mert -15 20 fokban is kényelmesen működik.