Cirkó helyett hőszivattyú: a legjobb zöldbefektetés!

A globális felmelegedés és a klímaváltozás egyre nagyobb kihívások elé állít minket. Míg a politikai vezetők klímakonferenciákon civil szervezetekkel és intézetekkel együttműködve próbálnak megoldást találni a kialakult helyzetre, tudósok és klímaszakértők pedig egyre hangosabban sürgetik a változást, valódi eredményre csak akkor van lehetőség, ha mindenki igyekszik csökkenteni az ökológia lábnyomát.

A párizsi székhelyű Energiaügynökség fő missziója, hogy népszerűsítse a zöldenergiát. Ezért is figyelemreméltó, hogy a szakmai szervezet hangsúlyozza: fűtés terén a hőszivattyúk jelentik a legjobb alternatívát a gáz- illetve olajfűtéssel szemben. A hőszivattyúk egységnyi villamos energia felhasználásával több egységnyi ún. hasznos energiát képesek előállítani, és egyéb kiegészítő gépészeti berendezések nélkül is képesek teljesíteni a 25 százalékos közel nulla energetikai szintre vonatkozó elvárást, így kevesebb szén-dioxid kibocsátással is járnak.

daikin.jpg

A Dakin már évtizedek óta a hőszivattyúk fejlesztésének és gyártásának egyik globális úttörője, de az energiahatékonyságot illetően és a tiszta energia előállításában is jeleskedik – így a fenntarthatóság terén elvitathatatlan érdemei vannak.

A Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú például a fűtéshez szükséges energia mintegy 75%-át a levegőből nyeri és csupán a maradék érkezik a hálózatról. A hőszivattyú ugyanis kivonja a hőt a külső környezeti levegőből, ami így energiahatékonyabbá teszi a fűtést. A legújabb levegő-víz hőszivattyúkat épp ezért manapság már a leginkább gazdaságos fűtési megoldások között tartják számon.

Ilyen szempontból lecserélni a hagyományos fűtési rendszert egy Altherma hőszivattyúra valódi zöldbefektetés. Hisz az Altherma sem olajat, sem gázt nem használ (így nem is égeti azt el), az elektromos energia felhasználását minimálisra csökkenti – ráadásul egy napelemes rendszerhez csatlakoztatva gyakorlatilag teljesen lenullázhatja! A szén-dioxid kibocsátást pedig akár 70%-kal is csökkentheti a Daikin hőszivattyúja.

Persze egy hatékony, környezetbarát, kevésbé szennyező fűtési rendszer használata csak egy a sok lehetséges döntés közül, amit felelős fogyasztóként meghozhatunk, de ez egy fontos és óriási lépés egy fenntarthatóbb jövő felé!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr3915273270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.