Hőszivattyú mítoszok: tényleg megéri fűteni vele?

De még mennyire!

Itt a vége – legalábbis a jó időnek, és jönnek az őszi-téli hideg napok. Vagyis nincs mese, itt a fűtési szezon, mi pedig ennek kapcsán megvizsgálunk közelebbről pár mítoszt, amelyek a nálunk egyelőre még kevésbé elterjedt – ám annál hatékonyabb! – hőszivattyúkra vonatkoznak.

Egyes számú mítosz: a hőszivattyú csak az új építésű lakásokban működik jól

A hőszivattyúk beszerelését egy sor előnyös tulajdonságuk és kedvező paramétereik miatt érdemes megfontolni. Mindegy, hogy új vagy régi, a ’60-as, ’70-es években épült vagy napjainkban, egyaránt alkalmas új építésű és már elkészült, használatban levő lakóházakban történő telepítésre is. A hőszivattyúk legújabb generációjához tartozó Daikin Altherma 3-as készülék innovatív technológiája révén a maximálisan elérhető vízhőmérséklet 65 °C, ezért a rendszer csatlakoztatható mind a padlófűtési rendszerekhez, mind a radiátorokhoz.

Kettes számú mítosz: egy újfajta technológiába invesztálni túlságosan kockázatos

A hőszivattyús technológia egyáltalán nem új. A működési alapelve már több mint egy évszázada ismert. 90 éves szakértelmével a Daikin a hőszivattyús technológiák terén piacvezető, egyik vezető terméke, a Daikin Altherma 3 okos algoritmusa révén az elérhető legtakarékosabb és leginkább energiahatékony fűtési metódust alkalmazza. Smart programjával akár 35%-kal több energiát takaríthat meg, mint egy hagyományos kazán, és még a legnagyobb mínuszokban is meleggé és otthonossá teszi a lakást!

Hármas számú mítosz: egy hőszivattyú nem képes helyettesíteni az olaj- és gázalapú fűtőkészülékeket

A modern R-32-es hőszivattyúk akkor is ideális megoldást jelentenek, ha valaki szeretné lecserélni régi, elavult kazánját. A Daikin Altherma termékcsalád kompakt kialakítása révén kis helyen elfér, és könnyen rá lehet csatlakoztatni a lakás meglévő radiátoraira is. Vagyis az energiahatékonyság előnyeit anélkül is élvezhetjük, hogy az egész rendszert alapjában kellene felforgatni (és vállalni az ezzel járó jelentős költségeket).

Négyes számú mítosz: a hőszivattyúk energiaétvágya nagyon nagy

Ez talán a legnagyobb butaság a témában terjedő fals információk közül. Ahogy azt az egyik korábbi írásunkban már részletesen kifejtettük, átállni hőszivattyúra és azzal fűteni, egy igazi zöldbefektetés, hiszen az egyik leginkább energiahatékony fűtési technológiáról beszélünk.

A Daikin Altherma kültéri egysége a fűtésre, hűtésre és vízmelegítésre használt energia mintegy 75%-át a levegőből nyeri, és csak a maradék érkezik az elektromos hálózatról. Emellett a technológia jóval kevesebb energiát használ, mint más rendszerek, mindeközben kevésbé szennyező és a karbonlábnyoma is jóval kisebb. Vagyis általánosságban igaz az, hogy a hőszivattyú megújuló technológiára alapul, így jóval környezetbarátabb megoldás, összevetve például a gázalapú vagy az elektromos fűtéssel.

Ötös számú mítosz: a hőszivattyú a leghidegebb napokon nem működik

Nem számít, mennyire van hideg odakint, a Daikin Altherma 3 folyamatos működést garantál egészen -28 °C-ig! Vagyis hacsak nem a sarkkörön laksz, a hőszivattyúdnak hála, egy jó darabig nem lesz problémád az otthon melegével. Új és átalakított rendszerek esetén is beépíthető a hőszivattyú, és padlófűtéses rendszerekkel is összekapcsolható. Beépíthető melegvíz tárolóval vagy önálló használati melegvíztartállyal is kapható, hogy a melegvíz is mindig rendelkezésre álljon.

Nemcsak a fűtés, de a hűtés is lehet megújuló

A reverzibilis hőszivattyúk esetén, ahol a hűtési-fűtési folyamat megfordítható, nyári hónapokban hűtésre is használhatók a berendezések. A működő hőszivattyú-rendszerek hatékonyságát több tényező is befolyásolja. Természetesen amellett, hogy nagyban függ az egyes berendezések „jósági fokától” (COP/EER, illetve SCOP/SEER), az épület hőenergia-igénye is meghatározó, és az éghajlati zóna is fontos befolyásoló tényező.

Nem újdonság, hogy épületenergetikai változások közepén vagyunk. 2021-től már csak olyan új épületekre lehet használati engedélyt kapni, mely energiaigényét legalább 25%-ban megújuló energiaforrásból biztosítja. A hőszivattyú ezt az elvárást önmagában is teljesíti, nem kell mellé egyéb megújuló energia előállítására szolgáló berendezés. A hőszivattyúk tehát az egyik leghatékonyabb fűtési és hűtési technológiát testesítik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr215311494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.