Miért lesz jobb a levegő, ha hőszivattyút használsz?

Az egyszeri döntéseinknek messzemenő következményei vannak. Ezek révén hatással vagyunk nem csak saját lakókörnyezetünkre, de a városunkra, sőt az egész világra, amiben élünk.

Manapság, a vészjósló környezettanulmányok, előrejelzések és jelentések korában sokan érzik: nagyon nem mindegy, hogyan élünk, mivel közlekedünk, miket vásárolunk vagy épp mivel fűtünk – egy szóval, miként fogyasztunk. Szerencsére egyre több hasznos adat és információ áll rendelkezésünkre, így tisztább képet kaphatunk arról, mit és hogyan érdemes használni, ha szeretnénk csökkenteni a környezetterhelésünket.

Ha például a fűtést vesszük, a választott technológiának olyan húsbavágó következményei lehetnek, mint a légszennyezettség emelkedése. Ez pedig komoly egészségügyi probléma idehaza, főleg a nagyobb városokban, de olyan kistelepüléseken is jellemző (többek között a rossz minőségű tüzelőanyag égetése miatt), mint például az észak-kelet magyaroroszági Putnok, ahol a levegő minősége veszélyes, tavaly télen pedig arról cikkeztek, hogy a településen nem javasolják a kinti tartózkodást. A számok egyébként riasztóak: a legutóbbi felmérések szerint Magyarországon éves szinten 8-10 ezer ember hal meg a légszennyezettség miatt.

A fűtés módja tehát nagyon nem mindegy, környezeti szempontból ég és föld a különbség egy régi, elavult kazán, illetve egy hőszivattyú között – utóbbi javára. A Daikin hőszivattyúk előnyeit már többször méltattuk; ami ezek közül saját egészségünk szempontjából a legfontosabb, hogy - hasonlóan az elektromos autókhoz – a hőszivattyú helyben nem szennyez. Nincs füst, nincs szén-monoxid és korom, ami a környék levegőjén is érződni fog.

daikin-altherma_3_kombi.jpg

A Daikin egyébként is élen jár a levegőtisztításban, különösen, ha a márka egyéb termékeit vesszük. Klímaik többségében ugyanis titánium-apatit vagy Flash Streamer légszűrő található. Fejlett szűrőrendszere a vírusokat, az allergéneket és más veszélyes kémiai anyagokat is kiszűri.

És ami a gyerekeink és unokáink szempontját illeti: a hőszivattyú elektromos árammal működik, ami, mint tudjuk, megújuló energiából is előállítható, így sokkal inkább környezetbarát, mint a szénhidrogén-alapú technológiák.

A Nemzeti Energiastratégia is többször hivatkozik a hőszivattyús technológia alkalmazására. Az energiafelhasználás jelenét és jövőjét boncolgató elemzés paradigmaváltást sürget: alkotói szerint az energiagazdálkodás fenntarthatóbbá tételének feltétele a fűtés ún. “elektrifikációja”, vagyis az, hogy minél több háztartás álljon át a gázalapú vagy egyéb környezetszennyező (pl. vegyes tüzelésű) fűtésről elektromos fűtésre. Ennek egyik kézenfekvő és energiahatékony módja a hőszivattyú. Ahogy a tanulmány fogalmaz: “Az egyéni, lakossági alkalmazások tekintetében főleg a napenergia és a hőszivattyúk elterjedése reális” – vagyis egyéni szinten ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető lépés, ha szeretnénk otthonunkat „zöldebbé” tenni.

Szóval akár rövid távon szeretnénk az életminőségünkön javítani, akár hosszú távon gondolkodva szeretnénk egy élhető környezetet hagyni örökül az utánunk érkezőkre, érdemes megfontolni a fenntarthatóbb technológiák alkalmazásán, a fűtési rendszer esetén pedig akár új rendszerre váltani.

A poszt megjelenését a Daikin támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonharmonikusan.blog.hu/api/trackback/id/tr5915473368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.